Dr. György István

BUDAPEST X. KERÜLET BUDAPEST XIX. KERÜLET9. választókerület
2016 May. 6 12:00

Első alkalommal adták át a Főváros Védelméért Díjakat

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága Nagyvárosok Veszélyeztetettsége címmel rendezett konferenciát, melynek célja a nagyvárosok fejlődésével és védelmével kapcsolatos hosszú távú koncepciók kialakításának elősegítése, és tudományos műhelymunka megalapozása volt. Az eseményen a főváros védelméért tevékenykedő szervezetek vezetői és munkatársai vettek részt. A Bizottság elnöke, dr. György István, első alkalommal adta át a Főváros Védelméért Díjakat azoknak a tisztségviselőknek, akik hosszabb ideje kiemelkedő szolgálatot végeznek a főváros biztonságáért.

 

A rendezvényen a téma szakértői tartottak előadásokat a fővárosunkat is érintő, hosszú távon felmerülő biztonsági kihívásokról és azok lehetséges megoldásairól. Megnyitó beszédében dr. György István elmondta, világunk rohamos technikai fejlődéséből kifolyólag kinyílt a világ, az internet korában az információk azonnal eljutnak a világ bármely pontjára, huszonnégy órán belül pedig az ember maga is bárhova eljuthat. Ezért a Védelmi Bizottság tagjainak és az általuk vezetett szervezeteknek rendelkezniük kell azzal a tudással, azokkal a képességekkel, melyek segítségével a legrövidebb időn belül a különböző veszélyhelyzetek megelőzhetők, elháríthatók vagy az általuk generált veszteségek minimalizálhatók. A Védelmi Bizottság elnöke többeknek kitüntető elismerést adott át Budapest védelméért végzett eredményes tevékenységükért. Főváros Védelméért Díjat kapott Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, Riz Levente, Rákosmente polgármestere, Zsolnai József, a Fővárosi Önkormányzat Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottságának elnöke, Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója, valamint Géczi Béla tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője.

 

A díjátadó után dr. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a nagyvárosok kialakulásának komplex biztonságpolitikai környezetéről és jövőbeli megavárosokról tartott előadást „A jövő városa, mint biztonsági kockázat” címmel. Ezt követően dr. Tózsa István, az NKE professzora „Metropoliszok fejlődése” témában tartott előadást. Bányász Péter – szintén az NKE-től –  előadásában a közösségi média jelenkorban meglevő trendjeit alapul véve vizsgálta, hogyan alakulhat a nem is oly távoli jövő a virtuális valóság elterjedésével, illetve az infokommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően. „Okosváros, mint kockázat” című előadásával Orbók Ákos bővítette az NKE oktatóinak sorát. Az előadás fő kérdése az volt: „Az információs társadalom kitejesedése az okosváros, de valóban felkészültünk rá?”

 

Dr. Vincze István, a Terrorelhárítási Központ címzetes rendőr alezredese a rendvédelmi tevékenység jövőjét meghatározó gazdasági, társadalmi, technikai és jogi keretekről tartott előadást „Különleges rendőri műveletek lehetőségei a XXII. században” címmel.       Bakai Kristóf, a Budapesti Önkéntes Mentőszervezetek munkatársa a közösségi veszélyhelyzet-kezeléssel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a bekövetkezett katasztrófák, terrortámadások, balesetek felszámolása leggyorsabban akkor kezdhető meg, ha az együtt dolgozó vagy szabadidejüket együtt töltő közösségeket az önmentés feladataira felkészítjük és felszereljük. Az előadók sorát Szarka Csaba ezredes, Budapest Főváros Védelmi Titkárságának vezetője zárta „Vissza a jövőbe” című előadásával. Előadásában kifejtette, az informatikai rendszerek alkalmazásával nagy lehetőség nyílik arra, hogy a valóban emberi alkotást, gondolkodást igénylő területekre koncentráljuk az elme alkotó erejét és a manuális tevékenységeket a programokra bízzuk.

 

A konferencia érdekes és elgondolkodtató témájú előadásait meghallgatva, kíváncsian várjuk a rendezvénysorozat következő részét!

Dr. György István

BUDAPEST X. KERÜLET, BUDAPEST XIX. KERÜLET
  • istvan.gyorgy@fidesz.hu
  • Kőbánya: 1/260-2714
    Kispest: 20/242-7079
  • Halom u.
    szerda-csütörtök: 14.00-17.00

    Ady Endre út
    hétfő-péntek: 10.00-18.00
  • 1105 BUDAPEST X. KERÜLET,
    BUDAPEST XIX. KERÜLET
  • BUDAPEST X. KERÜLET
    1105 Budapest, Halom utca 37/b

    BUDAPEST XIX. KERÜLET
    1196 Budapest, Ady Endre út 91.
eseménynaptár