Dr. György István

BUDAPEST X. KERÜLET BUDAPEST XIX. KERÜLET9. választókerület
2016 May. 13 14:13

Csökkenő adók és bővülő otthonteremtési programok

Csökkenti a kormány az alapvető élelmiszerek áfáját, tovább nő a családok adókedvezménye, és az otthonteremtési programokra is jelentős forrást biztosít a kormány a 2017-es költségvetés tervezete szerint – jelentette be dr. György István Kőbányán. A választókerületi elnök arról is beszámolt, jövőre több forrást biztosít a kormány az egészségügyi, szociális és oktatási szektorok számára. Emlékeztetett, a kormány az elmúlt években stabilizálta az ország pénzügyi helyzetét, és csökkentette az államadósságot is.

 

A családok helyzetét jelentősen befolyásolják a 2017-ben várható költségvetési hatások, hiszen jelentős adócsökkentések mellett a családi adókedvezmények és az otthonteremtési programok bővítését tervezi a kormány az Országgyűlésnek benyújtott költségvetés-tervezet szerint. Dr. György István, a Fidesz kőbányai választókerületi elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, továbbra is 15 százalék lesz a személyi jövedelemadó, amely az egyik legalacsonyabb Európa-szerte. Az egyik legfőbb újdonság, hogy január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökken az alapvető élelmiszerek, így a baromfihús, a tej és a tojás áfakulcsa, így olcsóbban juthatunk majd hozzá ezekhez a termékekhez. Emlékeztetett, 2016-ban már a sertéshús áfája is csökkent, szintén 27-ről 5 százalékra.

 

Hangsúlyozta, a gyermeket nevelő családok továbbra is számíthatnak a családi adókedvezményre, sőt, ennek havi összege a kétgyermekes családok esetében 2017 januárjától 15 000 forintra nő gyermekenként. Újdonság, hogy a fiatal házasok is kapnak adókedvezményt, adóalapjukat jelentősen csökkenthetik. Dr. György István szerint a családokat segítő adócsökkentések érdemben hozzájárulhatnak a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállításához.

 

A kormány álláspontja szerint a saját otthon megléte a polgári berendezkedés egyik legfontosabb alapja. Ezért a költségvetés továbbra is jelentős forrásokat, összességében 211 milliárd forintot biztosít az otthonteremtési programokra. Ennek legfontosabb elemei az új és használt lakás vásárlására is felhasználható családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfacsökkentés.

 

A kormány előterjesztése alapján jövőre jelentős többletforrások állnak majd rendelkezésre az egészségügyi és szociális területen. Az oktatás mintegy 270 milliárdos pluszforrással fog rendelkezni 2016-hoz képest, az egészségügy 167, a szociális terület mintegy 155 milliárd forintos pluszforrással gazdálkodhat 2017-ben. Dr. György István hangsúlyozta, a kormány szándéka, hogy tovább javuljon az ellátások színvonala, és az egészségügyi dolgozók megbecsülést kapjanak mindennapi munkájukhoz.

 

Kőbánya választókerületi elnöke emlékeztetett, 2010-ben Magyarország Görögországéhoz hasonló gazdasági helyzetben volt, a GDP arányos államadósság rendkívül magas, több mint 80 százalék volt. Az elmúlt években a kormány stabilizálta az ország pénzügyi helyzetét, visszafizette az előző kormány által felvett IMF-hitelt, és az államadósságot a tervek szerint 71,9 százalékra csökkenti jövő év végére.

Dr. György István

BUDAPEST X. KERÜLET, BUDAPEST XIX. KERÜLET
 • istvan.gyorgy@fidesz.hu
 • Kőbánya: 1/260-2714
  Kispest: 20/242-7079
 • Halom u.
  szerda-csütörtök: 14.00-17.00

  Ady Endre út
  hétfő-péntek: 10.00-18.00
 • 1105 BUDAPEST X. KERÜLET,
  BUDAPEST XIX. KERÜLET
 • BUDAPEST X. KERÜLET
  1105 Budapest, Halom utca 37/b

  BUDAPEST XIX. KERÜLET
  1196 Budapest, Ady Endre út 91.
eseménynaptár