Dr. György István

BUDAPEST X. KERÜLET BUDAPEST XIX. KERÜLET9. választókerület
2016 May. 18 16:00

Kormányablak nyílt Újpesten

Megnyílt Budapest legújabb kormányablaka a főváros IV. kerületében, amelyekben az ország többi integrált kormányzati ügyfélszolgálatához hasonlóan mintegy 1100 különböző ügyet intézhetnek el az ügyfelek. Az új kormányablakot dr. György István kormánymegbízott, Wintermantel Zsolt polgármester, Nagy Lajos, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának alelnöke és dr. Balogh Szilvia, a kormányhivatal IV. kerületi hivatalának vezetője adták át.

 

Hivatalosan is megnyitották a kormányablakot Újpesten az István úton. A korábbi okmányiroda helyiségében az új típusú ügyfélszolgálat megnyitásával – a klasszikus okmányirodai ügytípusok mellett – többek között olyan ügyekben is eljárhatnak az ide betérők, mint a TAJ- kártya vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítása iránti kérelmek benyújtása, továbbá a különböző családtámogatásokat is igényelhetik, emellett itt kérelmezhetik az öregségi nyugdíj megállapítását is.

 

Dr. György István, Budapest kormánymegbízottja beszédében felidézte, hogy míg 2014 nyarán csak 146 különböző ügytípust lehetett elintézni a kormányablakokban, mára ezt a számot 1131-re bővítette a kormány. Rámutatott, hogy a gyors, hatékony ügyintézés az itt dolgozó ügyintézőkön is múlik, akiknek megköszönte a munkáját. A kormánymegbízott azt is elmondta, a következő egy hónapban még három kormányablak nyílik a fővárosban a III., a X. és a XXIII. kerületekben. Végül köszönetet mondott Wintermantel Zsolt polgármesternek és a kerületi képviselő-testületnek a hivatalok közötti jó együttműködésért.

 

Nagy Lajos, a KEK KH közszolgáltatási elnökhelyettese elmondta; hogy a kormányablakokban intézhető ügyekkel együtt évente több mint 10 millió okmányügy és adatszolgáltatás történik az országban, ami azt jelenti, hogy egy évben minden magyar állampolgár legalább egyszer megfordul egy közigazgatási hivatal ügyfélszolgálatában. Az elnökhelyettes szerint a kormányablakok fizikai kialakítása és az ügyintéző kollégák áldozatos munkája csak az egyik pillére a hatékony közigazgatásnak. „A bürokráciacsökkentés a második pillér, mely során a dereguláció, az ügymenetek felülvizsgálata szintén elengedhetetlen. Az elektronizálás a harmadik pillér; az, hogy ne az ügyfelek utazzanak, hanem az ügyiratok, nagyon jó irány, de nem a végcél. A végcél az, hogy az ügyiratok se utazzanak fizikailag, hanem elektronikus módon jussanak el egyik helyről a másikra. Jelenleg e három pillér egységesítése folyik, s ezek egységes működésével lesz igazán hatékony a magyar közigazgatás.” – mondta Nagy Lajos.

 

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere felidézte, hogy a közigazgatási rendszer átalakításához nem csupán a fizikai körülményeken kellett változtatni és azokat XXI. századi szintre emelni, nem csupán integrált ügyfélszolgálatot kellett létrehozni, hanem egy merőben új alapokon és elveken álló ügyintézési rendszert is. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az új kormányablak tovább fogja javítani az újpestiek életminőségét, és tovább erősíti helyi kötődésüket, hogy minden ügyüket a jól megközelíthető városközpontban intézhetik el. Hozzátette, szeretné, ha a helyi állampolgárok azt éreznék, hogy az állami hivatal nem főnökünk, hanem segítőjük, illetve értük van, és nem felettük.

Dr. György István

BUDAPEST X. KERÜLET, BUDAPEST XIX. KERÜLET
 • istvan.gyorgy@fidesz.hu
 • Kőbánya: 1/260-2714
  Kispest: 20/242-7079
 • Halom u.
  szerda-csütörtök: 14.00-17.00

  Ady Endre út
  hétfő-péntek: 10.00-18.00
 • 1105 BUDAPEST X. KERÜLET,
  BUDAPEST XIX. KERÜLET
 • BUDAPEST X. KERÜLET
  1105 Budapest, Halom utca 37/b

  BUDAPEST XIX. KERÜLET
  1196 Budapest, Ady Endre út 91.
eseménynaptár